Sankarien sijoilla

Aloitimme kesäkahvilaseikkailumme kotikaupungistamme ja lienee vain sopivaa, että myös päätämme sen Jyväskylään. Kohde ei voi olla muu kuin oman kylän sankarin Matti Nykäsen nimikkomäki ja mäkitornissa sijaitseva kahvio – onhan mäestä ponnistanut maailman paras mäkihyppääjä ja useampi kuin yksi olympiavoittaja.

Laajavuoren hyppyrimäet alhaaltapäin
Ski jumping hills of Laajavuori from below

Where heroes are made

We began our summer café adventure from our hometown and it seems only fitting that we should end it in Jyväskylä as well. For this purpose there’s no other place more suitable to visit than the ski jumping hill named after our local hero Matti Nykänen and the café which is situated in the tower. After all, not only has the best ski jumper of all time taken flight from the hill but more than one Olympic gold medalists too.

Matti
Kuva / Photo: Giuliano Bevilacqua

Matkan mäkitorniin voi taittaa autolla, mutta me kävelimme reippaasti ylös asti. Matkalla on mahdollista ihailla normaali- ja pikkumäkeä alhaalta käsin, ja pelkästään alastulorinnettä katsellessaan ymmärtää, millaista rohkeutta mistä tahansa mäestä hyppääminen vaatii. Perille torniin päästyämme nousimme hissillä ylös ja näköala oli vaikuttava. Laajavuoren mäkitorni on Jyväskylän korkein näköalapaikka, mistä on upeaa katsella horisonttiin leviävää kaupunkia kauniine järvineen. Huima kokemus on myös asettua vauhtimäen yläpäähän ja nähdä se, mitä hyppääjä näkee hyppyyn valmistatuessaan. Koska jo normaalimäessä korkeus tuntuu hurjalta, ei voi edes käsittää, miltä suurmäessä tai lentomäessä mahtaa tuntua.

It’s possible to drive up to the tower but we chose to walk. On the way one can admire the ski jumping hills from below, and just by looking at the landing hill one begins to understand how much courage it must take to jump from any of the hills. After making it to the tower we took the lift up and the view was impressive. The ski jumping tower of Laajavuori is Jyväskylä’s highest vantage point and it feels wonderful to see the town expanding into the horizon with its beautiful lakes. It’s also a wild experience to set oneself at the top of the jumping ramp and to see what the athlete sees while he or she prepares for the jump. As it feels really high in the normal hill, one can’t even imagine what it feels like in a large hill or in a ski flying hill.

Jyväskylä hyppääjän silmin
Jyväskylä through the eyes of a ski jumper

Mäkitornin kahvio sijaitsee maatasossa. Vierailumme aikana tarjolla oli uunilämpimiä korvapuusteja, jäätelöä ja virvokkeita, joten pelkästään tuoksun houkuttelemina päädyimme pullakahveihin. Kahviossa ei ole ulkoterassia, mutta auringon lämmittämillä kallioilla oli hyvä istua ja jatkaa maisemien ihailua, sillä myös tornin juuresta on mahdollista nähdä kauas. Ehkä ensi kesänä pöytiä saataisiin myös kahvion ulkopuolelle – se olisi ehdottomasti kahvion kannalta hyvä asia!

Pullakahvit
Coffee with a cinnamon roll

The café of the ski jumping tower is situated at ground level. We had a choice between cinnamon rolls that were fresh from the oven, ice cream and refreshments, so enticed by the delicious scent we ended up with the rolls and coffee. There is no outdoor terrace in the café but it was nice to sit on the rocks which had been warmed by the sun. As it is possible to see far even from the bottom of the tower we could continue on admiring the scenery while sitting down. Maybe next summer they will have tables outside – that would definitely be a good thing for the café!

Uusia seikkailuja odotellessa
Towards new adventures

Kaiken kaikkiaan Kesäkahvilaseikkailu 2019 on ollut hauska kokemus täynnä yllättäviä ja hienoja kahviloita. Kiitos kaikille yrittäjille, joiden ansiosta meillä on ollut paikkoja, joissa vierailla, ja ennen kaikkea kiitos kaikille lukijoillemme ja seuraajillemme – seuraavia seikkailuja odotellessa…

All in all Summer café adventure 2019 has been a fun experience filled with surprising and amazing cafés. Thank you to all the entrepreneurs who have given us the places to visit, and thank you especially to all of our readers and followers – looking forward to our next adventures…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s