Leijonia navetassa

Leijonan karjahdus täyttää navetan. Ympärillä on pehmeitä penkkejä ja kädessä on pussi karkkeja, mutta silmäkulma täyttyy kyynelistä. Afrikan savanni työntyy tajuntaan, vaikka puitteet huokuvat suomalaisuuttaan. Kuinka tässä näin kävi?

Lions in the barn

The roar of a lion fills the barn. Surrounded by soft seats we are both holding a bag of candy in our hands, but our eyes are tearing up. The African savannah pushes its way to our consciousness even though everything around us exudes Finnishness. How did this happen?

Riihikahvilan sisäänkäynti
The entrance to the café

Aloitimme retkemme Särkisalon kyläyhdistyksen ylläpitämästä Riihikahvilasta, jossa tarjolla oli itse tehtyä puolukkapiirakkaa, vohveleita, vaniljaviinereitä, Liisankankaan jäätelöä sekä kuumia ja kylmiä juomia. Valitsimme palat sesonkiin sopivaa piirakkaa ja liityimme paikallisten seuraan, joille kahvila on kuin yhteinen olohuone, eikä ihme, sillä se sopii Konneveden maalaismaisemaan täydellisesti ja palvelu on ystävällistä ja maanläheistä. Otimme osaa myös vanhanajan kapinevisaan, jossa piti arvuutella, mihin käyttötarkoitukseen tiettyjä esineitä oli aiemmin käytetty. Epäonnistumisen vaara oli mahdollinen, mutta tartuimme tehtävään itsevarmuudella ja tarjosimme mielestämme erinomaisia vastauksia. Palkinnot ovat varmasti jo matkalla.

Kahvi ja pala puolukkapiirakkaa
Coffee with a slice of lingonberry pie

We began our excursion at Riihikahvila which is a country café run by Särkisalo village association. We had a choice between homemade lingonberry pie, wafffles, vanilla danishes and ice cream along with hot and cold beverages, so we chose slices of the seasonal pie and joined the locals who view the café as a common living room. That’s no wonder as the café fits the country landscape of Konnevesi perfectly and the service is friendly and down-to-earth. We also took part in a quiz about old time utensils in which we had to guess for which purpose each object had been used in the olden times. There was a definite risk of failure but we seized the opportunity with confidence and provided answers which, in our opinion, were excellent. The prizes must already be on their way.

Riihikahvilan sisällä
Inside the café

Kahvilakäynnin jälkeen jatkoimme matkaa tutustuaksemme toiseen paikalliseen erikoisuuteen, Navettakinoon. Ja kyllä, kyseessä on juuri se, mitä nimi tarkoittaa: navettaan rakennettu elokuvateatteri. Entisinä elokuva-alan ammattilaisina emme voineet kuin ihastella huippuluokan esitystekniikkaa, jota ei ensinäkemältä odottaisi navetasta tapaavan, ja viihtymisemme takasi kaupallisten mainosten puuttuminen elokuvan yhteydestä. Teatterista oli mahdollista ostaa myös leffaeväitä ja palvelu oli rennon mukavaa. Oli kuin olisimme saapuneet jonkun kotiin, mutta silti hyvin ammattitaitoiseen ympäristöön.

After visiting the café we continued our excursion to visit another speciality of the region, Navettakino. To Finns the name says it all: it’s a movie theatre built in a barn. As former professionals in the movie biz we couldn’t help but admire the state of the art equipment which one wouldn’t expect to find in a barn, and we were delighted to find there were no commercials before the film. It was also possible to purchase movie snacks from the theatre where the service was laid-back and nice. It felt as if we had arrived to someone’s home and yet to a very professional environment.

Hetki ennen elokuvaa
Moment before the film starts

Elokuva oli meille ennestään tuttu – ja niin se on varmasti monille muillekin. Kyseessä oli live action -versio Disneyn Leijonakuninkaasta, jossa vuoden 1994 animaatio on luotu uusiksi nykytekniikan apukeinoin. Jos täysosumista puhutaan, on Leijonakuningas aina ollut sellainen ja sellainen se on edelleen. Ei ole merkitystä, kuinka monta kertaa tarinan on nähnyt, sillä se koskettaa joka kerta – ja aina yhtä voimakkaasti. Kyyneleet ja kylmät väreet vuorottelevat, kunnes Simba ottaa paikkansa Jylhäkallion valtiaana ja voimme huokaista helpotuksesta. Viimeinen karjaisu kaikuu Navettakinon seinissä. On aika itkeä onnesta.

Leijonakuningas 2019: Mufasa ja Simba
The Lion King 2019: Mufasa and Simba

The movie itself was familiar to us from before – and that’s probably true for many. We had come to see the live action version of Disney’s The Lion King which is a recreation of the animation from 1994 with the help of modern technology. When it comes to slam dunks, The Lion King has always been one and remains a slam dunk to this day. It makes no difference how many times one has seen the story unfold because it touches you every single time – and the feeling is always equally strong. Tears and chills take turns until Simba takes his place as the ruler of Pride Rock and we can heave a sigh of relief. The last roar echoes in the walls of Navettakino. It’s time to shed tears of happiness.

Navettakinon miljöö
The milieu of Navettakino

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s