Harjun huipulla

Meillä jyväskyläläisillä on oma Harjumme, joka kohoaa kaupungin keskellä vakaana maamerkkinä kaikille kaupunkilaisille. Kangasalla sijaitseva Haralanharjun Näkötorni toimii vaikuttavana kiintopisteenä pirkanmaalaisille, joille aukeaa tornin huipulta upea näköala Vesijärvelle. On aika nostaa seikkailumme uusiin korkeuksiin.

Näkötorni kalliomaastossa
Observation tower in rugged terrain

Atop a ridge

As citizens of Jyväskylä we have our own Harju, a ridge overlooking the city as a steady landmark. Haralanharjun Näkötorni is an observation tower located on a ridge in Kangasala which provides the people living in Pirkanmaa with an outstanding view of lake Vesijärvi from the top. It’s time to reach new heights with our adventure.

Kesäpäivä Kangasalla
Summer day at Kangasala

Näkötornin kahvila sijaitsee tornin juuressa ja kahvilapöydät sitä ympäröivällä ulkoterassilla. Alas istuuduttuaan voi katseen antaa levätä vieressä levittäytyvässä kallio- ja kangasmaastossa. Oma vierailumme osui kiireisen päivän iltapäivään eikä leivonnaisia ollut juuri jäljellä, mutta se ei meitä haitannut, sillä halusimme nauttia herkut näkötornin huipulla. Niinpä valitsimme matkaamme suklaatuutit, jotka oli helppo kuljettaa onnistuneesti ylös asti. Matkalla ylöspäin näimme seinällä taulun Kesäpäivä Kangasalla -laulun sanoituksesta, mikä sai meidät heti hyräilemään laulun melodiaa ja asetti vierailulle sopivan tunnelman.

The café of the observation tower is situated in the root of the tower and the tables on the surrounding outdoor terrace which has a great view of the rugged boreal forest around the tower. Our visit happened upon the afternoon of a busy day and there weren’t many pastries left but we didn’t mind as we wanted to enjoy our treats at the top. Therefore we chose chocolate ice creams which were easy to transport up the stairs. On our way we saw a picture on the wall which depicted some lyrics of the old Finnish song Kesäpäivä Kangasalla (Summer day at Kangasala). The words made us hum the melody immediately and set the appropriate tone for our visit.

Puuportaikko
Wooden staircase

Haralanharjun näkötorniin noustaan kauniita puisia portaita pitkin. Vaikka nykyinen näkötorni onkin rakennettu vasta vuonna 2008 edellisen tornin tuhouduttua tulipalossa, on samalla paikalla sijainnut torni jo vuodesta 1895, ja vanhan kunnioitus näkyy hienosti toteutetuissa ulko- ja sisätiloissa. Esteetöntä kulkua ylös ei ole, mutta portaiden puolivälissä on levähdyspaikka, johon voi tarvittaessa istuutua.

To reach the top a visitor has to climb beautiful wooden stairs. Even though the current observation tower was built as late as 2008 after the old tower was destroyed in a fire, there’s been an onservation tower in the same place since 1895, and one can see that the outside and inside areas have been built with history in mind. There’s no direct access to the top, but there’s a resting spot halfway through the stairs where one can sit down if necessary.

Näköala tornin huipulta on kokemisen arvoinen. Järveä ja metsää katsellessaan keskisuomalainen tuntee olevansa kotonaan, mutta jokainen uusi järvimaisema on kuin side, joka vahvistaa tuota tunnetta entisestään. On lähes vaikea uskoa, että Topelius runoili Haralanharjusta vuonna 1853 – 166 vuotta myöhemmin vaikutelman voimakkuus on edelleen kiistaton.

Jäätelöt huipulla
Ice creams at the top

The view from the top of the tower is worth experiencing. When looking at the lake and at the forest a person from Central Finland feels right at home, but every new lakeside view is like a bond which strenghtens that feeling. It’s almost difficult to believe Topelius wrote his poem about Haralanharju in 1853 – 166 years later the impression remains undisputed.

Näkymä Vesijärvelle
View of lake Vesijärvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s